fbpx

Nisu sve fotografije sa googla besplatne

Da li su sve fotografije na googlu besplatne?

Naravno da nisu. Ne možete, ustavri možete , ali ne smete da postavljate na svoj blog, sajt, reklamu, izlog … bilo koju fotografiju koja vam se svidi…pa eto, uzmete je i prosto copy – paste i WAUUUUU… imamo atraktivnu stranicu. Iako je to ustaljena praksa, ovakav način postavljanja i korišćenja fotografija sa interneta , definitivno nije dobar za vas. 

Kako da saznam da li je fotografija koju sam preuzeo besplatna za ličnu upotrebu?

Vrlo jednostavno …. Na sledećem linku https://images.google.com/ kliknite na ikonicu fotoaparata  i unesite URL slike ili  je otpremite sa svog uređaja ( računara, telefona …).Na ovaj način pronaći ćete izvor slike, a Google će vam ponuditi i ” vizuelno slične slike” . Samim tim videćete da li slika podleže autorskim pravima ( zaštićena je i ne može se koristiti bez dozvole autora ili korisnika koji polaže pravo na fotografiju ) ili se nalazi na nekom od sajtova sa kojih možete slobodno skidati i koristiti fotografije za  ličnu upotrebu.

Evo jednog primera: 

Nas je zanimal sledeća fotografija,  pošto se našem klijentu jako svidela i želeo je da je upotrebimo na njegovom sajtu koji se , između ostalog bavi prodajom posteljine za bebe. 

Otpremili smo je na Google pretragu po slici i proverili da li je slobodna za upotrebu. Rezultat je bio sledeći

Dakle, ova fotografija je zaštićena, vlasnik ove fotografije je CarouselDesigns iz Douglas – a, a tekst koji se nalazi u podnožju njihove stranice to i potvrđuje : Copyright © 1988-2018 Carousel Designs. All rights reserved.

Ukoliko bismo želeli da koristimo ovu fotografiju, morali bismo imati dozvolu vlasnika, u protivnom kršimo zakon o autorskim pravima.

Baš će neko da proverava koju sliku ja koristim?!

Ovo je često reakcija ljudi, kada saznaju da nije baš sve što se nalazi na Googlu besplatno i slobodno za upotrebu.

Ali šta ako se desi da okačite sliku na svoju facebook starnicu ili ne daj bože klijentu na sajt i ne navedete izvor, ili nemate dozvolu vlasnika , a slika je zaštićena, tj. nečija je svojina i taj neko to sazna? Šta se će desiti tada?

Ono što će se tada dešavati, više ne zavisi od vas već od vlasnika fotografije i njegove volje, spremnosti i visprenosti da vas tuži ( da, dobro ste čuli: da vas tuži, jer vi ste u ovom slučaju neko ko krade, da ne kažem lopov) i izbije vam silne pare koje imate ili, najčešče nemate u džepu.

Koliko je to para?

Dovoljno da ubuduće ne koristite nešto što ne znate čije je 😉 Može da bude i po nekoliko hiljada, čak i destina hiljada dolara kazna za nezakonito korištenje tuđih fotografija.

Kako doći do kvalitetnih , dobrih fotografija za sajt, Facebook stranicu, reklamu, blog?

  1. Najbolje je koristiti svoje fotografije. Ukoliko niste dovoljno spretni ili nemate dovoljno dobru opremu, a želite profesionalne fotografije, uvek možete da unajmite fotografa koji će napravit set fotografija, obraditi ih i na koje ćete imati isključivo vi autorsko pravo, dakle moći ćete da ih koristite na svom sajtu, blogu, reklamama, vizit kartama , pa čak i prodate, jer to je vaše vlasništvo. Fotografija govori hiljadu reči i u današnje digitalno doba, ne dobra, već odlična fotografija je neophodna.
  2. Možete da kupite fotografije sa raznih platformi koji se bave prodajom fotografija, crteža … Najpoznatiji platforma te namene je svakako Adobe Stock,na kojoje zaista možete pronaći hiljade i hiljade različitih fotografija na najrazličitije teme.
  3. Ukoliko niste raspoloženi da plaćate fotografije, a imate potrebu za odličmnim fotkama, možete pronaći potpuno besplatne fotografije za ličnu upotrebu na nekim od slede ćih linkova: Freepik i Pixabay.

Ukoliko smatrate da bi nekome od vaših prijatelja bilo od značaja da pročita ovaj tekst –  podelite ga 😉

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *